FDA/ Siguria ushqimore dhe COVID-19

 

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit në vijim të materialeve shkencore që ka publikuar në lidhje me parandalimin e COVID-19  dhe lidhjen e këtij virusi me ushqimin, gjithashtu, po vëmë në dispozicion informacione nga Agjencia Ushqimore dhe e Barnave të Shteteve të Bashkuara Amerikës (FDA).

FDA – Agjencia e Ushqimit dhe e Barnave e SHBA deklaron se:

Aktualisht nuk ka asnjë dëshmi se paketimi i ushqimit ose ushqimi është i lidhur me transmetimin e COVID-19.por duhen shmangur sëmundje me origjinë ushqimore, këtë periudhë më shumë se cdo herë tjeter, sic jane helmimet ushqimore. Viruset gastrointestinale (GI) të mbartura nga ushqimi, si norovirusi dhe hepatiti A, mund t’i bëjnë njerëzit të sëmurë përmes ushqimit të kontaminuar. SARS-CoV-2, që shkakton COVID-19, është një virus që shkakton sëmundje të frymëmarrjes.

FDA këshillon që të gjithë ne të përdorim praktikat e përditshme të trajtimit të ushqimit të sigurt dhe higjenës për të shmangur sëmundjet që vijnë nga ushqimi: 

Trajtoni ushqimet në mënyrë të sigurt duke ndjekur këto katër hapa të thjeshtë: pastroni, ndani, gatuani dhe ftohni.

 1. Pastroni/ Lani shpesh duart dhe sipërfaqet
 • Lani duart me ujë të ngrohtë dhe sapun për të paktën 20 sekonda para dhe pas trajtimit të ushqimit dhe pas përdorimit të banjës, ndërrimit të pelenave dhe trajtimit të kafshëve shtëpiake.
 • Lani banaqet tuaja prerëse, enët, veglat dhe anet e banakut me ujë të nxehtë me sapun pasi të përgatitni secilin artikull ushqimor.
 • Konsideroni të përdorni leter për të pastruar sipërfaqet e kuzhinës. Nëse përdorni peshqir rrobe, lajini shpesh ato në ciklin e nxehtë.
 • Shpëlani fruta dhe perime të freskëta nën ujë të rrjedhshëm, duke përfshirë edhe ato me lëkurë që nuk hahen. Ferkojeni produktin me një furçë të pastër.
 • Me produkte të konservuara, mos harroni të pastroni kapakët para hapjes.

     2. Ndani mishin e papjekur nga ushqimet e tjera

 • Ndani mishin e papërpunuar, shpendët, ushqimet e detit dhe vezët nga ushqime të tjera në shportën tuaj të sendeve ushqimore, çanta ushqimore dhe frigorifer.
 • Përdorni një derrase prerëse për produkte të freskëta dhe një të veçantë për mish të papjekur, shpendë dhe ushqime deti.
 • Asnjëherë mos vendosni ushqim të gatuar në një pjatë që mbanin më parë mish të papjekur, fruta deti, mish shpendesh ose vezë, përveç nëse pjata është larë në ujë të nxehtë me sapun.
 • Mos përdorni përsëri marinadat e përdorura në ushqime të papërpunuara, përveç nëse i keni zier me pare.
 1. Gatuani në temperaturën e duhur
 • Ngjyra dhe konsistenca janë tregues të besueshëm të sigurisë. Përdorimi i një termometri ushqimor është mënyra e vetme për të siguruar sigurinë e mishit, shpendëve, ushqimeve të detit dhe produkteve të vezëve për të gjitha metodat e gatimit. Këto ushqime duhet të gatuhen në një temperaturë minimale të brendshme të sigurt për të shkatërruar çdo baktere të dëmshme.
 • Gatuajmë vezë derisa të verdhat dhe e bardha të jenë të forta. Përdorni vetëm receta në të cilat vezët gatuhen ose nxehen plotësisht.
 • Kur gatuani në furrë me mikrovalë, mbuloni ushqimin, perziejnie dhe rrotullojeni për nje gatim uniform. Nëse nuk ka gjilpërë, rrotulloni enën me dorë një ose dy herë gjatë gatimit. Gjithmonë lejoni kohën e qëndrimit, e cila përfundon gatimin, përpara se të kontrolloni temperaturën e brendshme me një termometër ushqimi.
 • Salcat, suprat dhe lengjet e mishit ziejini nese do ti riperdorni.
 1. Ftohini ushqimet menjëherë
 • Përdorni një termometër për t’u siguruar që temperatura është vazhdimisht 40 ° F ose më poshtë dhe temperatura e ngrirësit është 0 ° F ose më poshtë.
 • Ftohni ose ngrini mishin, shpendët, vezët, ushqimet e detit dhe ushqimet e tjera që mund të prishen brenda 2 orësh nga gatimi ose blerja. Ftohni brenda 1 ore nëse temperatura jashtë është mbi 90 ° F.
 • Asnjëherë mos shkrini ushqim në temperaturën e dhomës, siç p.sh mbi banak. Ekzistojnë tre mënyra të sigurta për të shkrirë ushqimin: në frigorifer, në ujë të ftohtë dhe në mikrovalë. Ushqimi i shkrirë në ujë të ftohtë ose në mikrovalë duhet të gatuhet menjëherë.
 • Gjithmonë marinojeni ushqimin në frigorifer.
 • Ndani sasi të mëdha të mbetjeve në enë të cekët për ftohje më të shpejtë në frigorifer.

 

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme