Më poshtë do ti përgjigjemi disa prej pyetjeve më të zakonshme të sigurisë ushqimore që na bëhen për lloje të ndryshme ushqimi.

Ka një sërë mitesh dhe keqkuptimesh rreth asaj se sa kohë mund ta ruani ushqimin dhe si ta mbani atë të sigurt në shtëpi.  Disa përgjigje për pyetjet më të zakonshme;

 Orizi

Për sa kohë mund të konsumoni oriz të sigurt pas gatimit?

Orizi mund të hahet i ftohtë nëse ftohet shpejt. Vendoseni orizin në frigorifer dhe konsumojeni brenda 24 orëve.

Mund të ndodhë të helmoheni nga ushqimi duke ngrënë oriz të ringrohur.  Nuk është rinxehja që e shkakton problemin, por mënyra se si është ruajtur orizi para se të ngrohet.

Mbajeni orizin në frigorifer jo më shumë se një ditë derisa të ringrohet.  Kur ringrohni oriz, gjithmonë kontrolloni që pjata të nxjerrë avull të nxehtë gjatë ringrohjes.

Orizi i pazier mund të përmbajë spore të një bakteri të quajtur Bacillus cereus.  Ky bakter mund të shkaktojë helmim.  Sporet e Bacillus cereus mund të mbijetojnë edhe kur gatuhet.  Sa më gjatë të lihet orizi i gatuar në temperaturën e dhomës, aq më shumë ka të ngjarë që bakteret ose toksinat ta bëjnë orizin të pasigurt për t’u rrugës.

 Nëse ju ka mbetur oriz pa konsumuar, duhet ta ftohni sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë ideale brenda një ore.  Ndarja e tij në pjesë më të vogla mund të ndihmojë në këtë.  Gjithashtu mos e lini orizin në tenxhere , në avull ose në tigan të

 

 Vezët

 A janë të prishura vezët nëse pluskojnë në ujë?

 Nuk ju sugjerojmë provën e pluskimit të vezëve për të treguar nëse vezët janë të sigurta apo jo.  Vezët janë të sigurta për t’u ngrënë për disa ditë pas datës “ të konsumohet më….” Në vezë duhet të stampohet data me citimin” të konsumohet më..”.  Duhet të siguroheni që si e bardha ashtu edhe e verdha e vezës të jenë gatuar plotësisht.  Ju mund t’i përdorni vezët disa ditë pas datës së shënuar në ambalazh nëse do t’i gatuani ose do ti piqni.

 A duhet t’i ruani vezët në frigorifer?

 Vezët duhet të ruhen në një vend të freskët dhe të thatë.  Në mënyrë ideale, vezët duhet të ruhen në frigorifer.  Zona e magazinimit duhet të pastrohet rregullisht.  Ndiqni këshillat e prodhuesit dhe shmangni ruajtjen e vezëve aty ku ato do të ekspozohen ndaj ndryshimeve ekstreme të temperaturës.  Ndryshimet e temperaturës mund të çojnë në kondensim në sipërfaqe, gjë që shkakton rritjen e depërtimit të Salmonelës nga pjesa e jashtme e lëvozhgës në vezë.

 A mund të ngrij vezët?

Vezët mund të ngrihen dhe të përdoren në mënyrë të sigurt në një datë të mëvonshme.  Thjesht thyeni vezët në një enë, mbyllni dhe ngrini.  Mund të ndani fillimisht të verdhat nga të bardhat sipas dëshirës dhe më pas t’i vendosni në enë të veçanta.

Etiketoni kontejnerët në mënyrë që t’i identifikoni lehtësisht kur dëshironi t’i përdorni.  Kjo mund të jetë e dobishme për pjekje.  Ju gjithashtu mund ta thyeni vezën në një enë të mbyllur dhe ta rrihni përpara se ta ngrini.  Kjo mund të përdoret lehtësisht për të bërë vezë të fërguara ose një omëletë.

 

Frutat

A mund të konsumoj fruta të tej pjekura me ngjyrë kafe?

Frutat që janë  të pjekura, të tilla si bananet kafe, mollët dhe luleshtrydhet e pjekura shumë, mund të konsumohen normalisht.  Kjo për sa kohë që ato nuk përmbajnë asnjë myk.  Frutat e pjekura janë të shkëlqyera për gatim, pjekje dhe për t’u bërë smoothie.

A duhet t’i laj frutat?

Mos harroni të lani frutat dhe perimet me ujë përpara se t’i hani.  Kjo është për t’u siguruar që ato janë të pastra dhe bakteret e dëmshme mund të hiqen nga jashtë.  Duhet t’i lani nën një rubinet të rrjedhshëm ose në një tas me ujë të freskët, duke u siguruar që t’i fërkoni lëkurën nën ujë.  Mund të filloni fillimisht me artikujt më pak të ndotur dhe t’i jepni secilit një shpëlarje përfundimtare.

A mund të konsumoni ushqimin nëse hiqni pjesën e mykur?

Ushqimi që është dukshëm i kalbur ose që përmban myk nuk duhet të hahet.  Kjo është për shkak të rreziqeve të mundshme nga myku.  Kjo këshillë është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit në grupe vulnerabël.  Këtu përfshihen fëmijët, gratë që janë shtatzënë, personat e moshës 65 + vjeç dhe ata që kanë një sistem imunitar të dobësuar.

Ndonëse është e mundur që heqja e mykut dhe një sasie të konsiderueshme të produktit përreth mund të largojë çdo toksine të padukshme që është e pranishme, nuk ka asnjë garanci që duke vepruar kështu do t’i largonte të gjitha.

 

 Perimet

A mund të konsumoni patatet kur ato bëhen të gjelbërta dhe fillojnë të mbijnë?

Nëse patatet kanë mbirë, thjesht hiqni filizat përpara përdorimit.  Mos harroni të prisni çdo pjesë të gjelbër ose të kalbur përpara përdorimit. Copat e gjelbra në patate mund të përmbajnë nivele të larta të toksinave natyrore të quajtura glikoalkaloide.  Glikoalkaloidet zakonisht gjenden në patate në nivele të ulëta, por ato mund të jenë më të larta në:

  • pjesë të gjelbërta
  • pjesë të dëmtuara
  • pjesë të mbirë

 

Nivelet e larta të glikoalkaloideve mund të shqetësojnë sistemin tretës dhe të shkaktojnë simptoma të tilla si dhimbje barku, të vjella dhe diarre.  Megjithatë, helmimi me glikoalkaloid është jashtëzakonisht i rrallë, edhe pse patatet hahen në sasi shumë të mëdha në shumë vende.

Për të shmangur prodhimin e niveleve të larta të glikoalkaloideve në patate, ruajini ato në një vend të errët, të freskët dhe të thatë.

A mund të ngrihen patatet?

Mund të ngrini patatet e gatuara ose të ziera më parë për 5 minuta. Patatet e gatuara të mbetura nga një vakt mund të ngrihen gjithashtu.