Sëmundja nodulare e gjedhit: Evropa Juglindore mbetet e lirë nga sëmundja

Asnjë shpërthim i ri i sëmundjes nodulare të gjedhit nuk u raportua në Evropën juglindore në vitin 2019, që do të thotë se shumica e rajonit tani ka qenë e paprekur nga sëmundja që nga viti 2016. Fushata e vaksinimit masiv e mbështetur nga Komisioni Evropian vazhdoi në Evropën Juglindore në vitin 2019, duke mbuluar më shumë se 1.8 milion bagëti, tregon raporti i fundit i EFSA për statusin e sëmundjes.

Sidoqoftë, një numër në rritje i shpërthimeve u raportua në Turqi në krahasim me 2017 dhe 2018, duke përfshirë shpërthime në perëndim të vendit afër Greqisë, që paraqet një rrezik përhapjeje në Evropën Juglindore.

Ekzistojnë një numër arsyesh për përkeqësimin e situatës në Turqi, përfshirë përdorimin e një vaksine që mund të mos jetë plotësisht efektive, thotë EFSA. Kishte gjithashtu një numër në rritje të shpërthimeve në Rusi në 2019, përsëri duke sugjeruar që vaksina që përdoret atje mund të jetë e papërshtatshme. Sëmundja nodulare të gjedhit u përhap në Azinë Lindore vitin e kaluar, me Kinën, Bangladeshin dhe Indinë të prekur për herë të parë, duke rritur ndjeshëm përhapjen globale të virusit.

Një zhvillim tjetër domethënës ishte rishfaqja e sëmundjes në Izrael, pasi vaksinimi u bë vullnetar. Kjo tregon se nëse virusi ende qarkullon në rajon dhe / ose në vendet fqinje, mbrojtja e zvogëluar mund të çojë në rishfaqjen e sëmundjes.

EFSA rekomandon që vendet që konsiderojnë ndalimin e programeve të vaksinimit ose i bëjnë ato vullnetare, duhet të vendosin plane emergjente dhe ndoshta vaksina të rezervave të jenë në gjendje të reagojnë shpejt ndaj rishfaqjes. Ata gjithashtu duhet të kryejnë mbikëqyrje të bagëtive të imta për të zbuluar çdo rishfaqje të mundshme dhe të dëshmojnë lirinë e sëmundjes.

Ndërgjegjësimi për riprezantimin e mundshëm të LSD duhet të rritet dhe mirëmbahet, veçanërisht në zonat në rrezik.

LSD është një sëmundje virale e bagëtive që arriti në Greqi përmes Turqisë në fund të vitit 2015. Sëmundja u kthye në pranverën e vitit 2016, duke çuar në shpërthime në Greqi, Bullgari, Maqedoni e Veriut, Serbi, Kosovë, Shqipëri dhe Malin e Zi. Një program rajonal i vaksinimit filloi në vitin 2016.

Për më shumë detaje dhe për të aksesuar në raportin e plotë të botuar, gjeni link:

 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2020.6010

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme