Mjet i ri i ekspozimit të enzimës ushqimore i hap rrugën vlerësimeve

Shkencëtarët e EFSA kanë hartuar një mënyrë për të vlerësuar më saktë ekspozimin e konsumatorit ndaj enzimave të përdorura në prodhimin e ushqimit, duke përmirësuar vlerësimin e tyre të sigurisë siç kërkohet nga ligji i BE-së.
Përdorimi i qasjes së re hap rrugën për vlerësimin e 300 aplikacioneve të mbetura.
 
Ekspertet kane zhvilluar një mjet ekspozimi i cili mund të përshtatet për secilin proces ushqimor që përfshin enzima ushqimore. Mjeti përdor faktorë teknikë të konvertimit, që do të thotë se ne mund të kombinojmë të dhënat e konsumit të ushqimit me nivelet e përdorimit të enzimave dhe të marrim parasysh nivelin e transferimit të enzimave ushqimore në produktet ushqimore.
Cilat janë enzimat ushqimore?
 
Enzimat janë molekula proteine që katalizojnë reaksionet kimike. Ato janë përdorur në prodhimin e ushqimeve të tilla si buka dhe birra me shekuj.
 
Historikisht enzimat konsiderohen të jenë jo toksike dhe jo një shqetësim për sigurinë për konsumatorët pasi ato prodhohen natyrshëm nga organizmat e gjallë dhe janë të pranishëm në përbërës të përdorur për të bërë ushqim. Sidoqoftë, ushqimet e sotme bëhen gjithashtu duke përdorur enzima ushqimore të prodhuara në mënyrë industriale. Këto enzima nxirren nga indet bimore dhe shtazore ose prodhohen nga fermentimi i mikroorganizmave.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme