Glikalkaloids në patate: vlerësohen rreziqet e shëndetit publik

EFSA ka vlerësuar rreziqet për shëndetin e njerëzve dhe kafshëve në lidhje me praninë e glikalkaloideve në ushqim dhe ushqim per kafshe, veçanërisht në patate dhe produkte të nxjerra nga patatet.

Glycoalkaloids janë komponime që ndodhin natyrshem dhe gjenden në familjen e bimëve Solanaceae, e cila përfshin patate, domate dhe patëllxhanë.

Ekspertët identifikuan një shqetësim shëndetësor për foshnjat dhe fëmijët e vegjël, duke konsideruar si konsumatorë mesatarë dhe të lartë. Midis të rriturve, ekziston një shqetësim shëndetësor vetëm për konsumatorët e lartë. Helmimi nga glikalkaloids mund të shkaktojë simptoma gastrointestinale akute, të tilla si nauzea, të vjella dhe diarre.

Bazuar në njohuritë më të fundit të mundshme, EFSA nxori një nivel më të ulët të efektit negativ të vërejtur prej 1 miligram për kilogram të peshës trupore në ditë. Kjo barazohet me dozën më të ulët në të cilën vërehen efektet e padëshiruara.

Qërimi, zierja dhe skuqja e patateve mund të zvogëlojë përmbajtjen e glikalkaloideve në ushqim. Për shembull, patatet e qëruara mund të zvogëlojnë përmbajtjen e tyre midis 25 dhe 75%, te ziera midis 5 dhe 65%, dhe te skuqura në vaj midis 20 dhe 90%.

Vleresimin e plote te riskut per kete ceshtje e gjeni ne linkun e meposhtem:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2020.6222

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme