Studim i EFSA mbi Ushqimet e Reja

Siguria e pluhurit të farave chia (Salvia hispanica L.) si ushqim i ri, në përputhje me Rregulloren (BE) 2015/2283

Në vijim të një kërkese nga Komisioni Evropian, Panelit të EFSA për Ushqyerjen, Ushqimet e Reja dhe Alergenet Ushqimore iu kërkua një opinion shkencor mbi pluhurin e farave chia (Salvia hispanica L.) si një ushqim i ri në përputhje me Rregulloren e BE 2015/2283.

Konkluzionet e panelit janë që pluhurat pjesërisht të deyndyrosur të farave chia janë të sigurta, nën kushtet e vlerësuara të përdorimit.

Burimi i ushqimit të ri (fara chia) është vlerësuar se nuk ngre çështje sigurie ushqimore.

Gjithashtu, nuk ka të dhëna për alergenet mbi ushqimin e ri.

Ushqimet e reja, të quajtur ‘Pluhur Xia 125’ është një pluhur i imët me një përmbajtje proteinike me të paktën 40% dhe ‘Pluhur Xia 435’ është një pluhur i imët me një përmbajtje fibrash me të paktën 50%. Të dy pluhurat përftohen nga farat e deyndyrosura të chias.

 

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme