Këshilla për sigurinë ushqimore – Hamburgeri

 

Këshilla për sigurinë ushqimore gjatë përgatitjes së hamburgerëve në shtëpi dhe kur konsumoni hamburger jashtë shtëpisë.

Përgatitja e hamburgerëve në mënyrë të sigurtë në shtëpi

Gjithmonë gatuajini hamburgerët tërësisht, pavarësisht nëse po i gatuani në Barbecue ose në kuzhinë. Burgerët e servirur rrallë ose të papërpunuar mund të përmbajnë baktere të dëmshme që mund të shkaktojnë helmim ushqimor. Para se të shërbeni burgerët tuaj, kontrolloni gjithmonë se:

 • ata janë të nxehtë gjatë gjithë kohës;
 • kur e prisni në qendër, asnjë pjesë e mishit nuk është ngjyrë rozë;
 • lëngu i tyre të jetë i qartë.

 

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend që të shmangni kontaminimin e kryqëzuar:

 • duke mbuluar mishin e papërpunuar dhe duke e mbajtur atë të ndarë nga ushqimi i gatshëm për t’u ngrënë;
 • duke përdorur një pjatë që do të parandalojë derdhjet e lëngjeve të mishit;
 • duke ruajtur mishin e pagatuar në katin e poshtëm të frigoriferit tuaj;
 • duke përdorur enë të ndryshme, pjata dhe dërrasa prerjeje për mishin e pagatuar dhe atë të gatuar;
 • ose duke i larë këto enë në mes të proçeseve;
 • duke larë duart tuaja pas prekjes së mishit të pagatuar dhe përpara përgatitjes së ushqimeve për tu ngrënë.

 

Pse një burger nuk është si një biftek?

Bakteret e dëmshme mund të barten në sipërfaqen e pjesëve të tëra të mishit. Kur një biftek zihet, këto baktere vriten, duke e bërë biftekin të sigurt për t’u ngrënë.

Kur mishi grihet për të prodhuar hamburger, çdo bakter i dëmshëm nga sipërfaqja e mishit të papërpunuar përhapet në të gjithë hamburgerin. Nëse hamburgeri nuk gatuhet menjëherë, këto baktere mund të mbeten të gjalla brenda. Kjo vlen për të gjithë hamburgerët, përfshirë hamburgerët e bërë nga mish me cilësi të mirë ose të shtrenjtë.

Kjo është arsyeja pse një hamburger duhet të shërbehet mirë, ndërsa një biftek mund të shërbehet dhe i pjekur pak.

 

Si futen bakteret në mish?

Ndërsa prodhohet, mishi mund të kontaminohet me baktere, duke përfshirë ato të dëmshme si E. coli O157 dhe salmonela. Burimi kryesor i këtyre baktereve janë zorrët e kafshës. Kur kafshët theren, ekziston mundësia që E. coli O157 dhe bakteret e tjera nga zorrët e kafshës të kontaminojnë sipërfaqen e mishit.

Edhe mishi me cilësi më të mirë mbart baktere.

Ndotja mund të ndodhë pikërisht në fillim të procesit, kur kafshët theren. Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se cilat kafshë mbajnë baktere të dëmshme në zorrën e tyre.

Cilësia e mishit që blini nuk bën ndonjë ndryshim në rrezikun e mundshëm të kontaminimit.

 

Shmangia e kontaminimit së tërthortë

Ngrënia e hamburgerëve të pagatuar mirë në restorante: Disa restorante janë në gjendje të vendosin kontrolle të rrepta mbi mënyrën se si prodhohen dhe gatuhen hamburgerët e tyre. Këto kontrolle nënkuptojnë se rreziku nga hamburgerët që janë ngjyrë rozë në mes është ulur ndjeshëm.

Duhet të mbani mend se ekziston ende rrezik sa herë që një hamburger nuk është gatuar plotësisht, madje edhe në restorante me kontrolle të rrepta.

Kjo është arsyeja pse ne këshillojmë që kushdo që është më i prekshëm ndaj helmimit nga ushqimi, duhet të hajë ndonjëherë vetëm hamburgera që janë gatuar plotësisht.

 

Kjo vlen për:

 • fëmijët;
 • të moshuarit;
 • gratë shtatzëna;
 • personat me sistem imunitar të dobësuar.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme