Salmonella

 

Çfarë është salmonella dhe si të zvogëloni rrezikun e helmimit nga ushqimi

Infeksioni i salmonelës (salmoneloza) është një sëmundje e zakonshme bakteriale që prek traktin e zorrëve. Bakteret e salmonelës zakonisht jetojnë në zorrët e kafshëve dhe njerëzve dhe dalin nga organizmi përmes fecesit. Njerëzit infektohen më shpesh përmes ujit ose ushqimit të kontaminuar.

Salmonellat janë një grup bakteresh të zakonshme që shkaktojnë helmim nga ushqimi. Ato përhapen zakonisht nga gatimi jo i përshtatshëm dhe përmes ndotjes së kryqëzuar. Bakteret e salmonelës gjenden më shpesh në:

  • Mishin e pagatuar
  • shpendë të pjekur pak si pula ose gjeldeti
  • veze
  • qumësht i papasterizuar.

Fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe njerëzit, sistemi imunitar i të cilëve nuk po funksionon siç duhet, kanë një rrezik më të madh të sëmuren rëndë nga helmimi nga ushqimi i shkaktuar nga salmonella.


Si përhapen bakteret e salmonelës

Bakteret e salmonelës jetojnë në zorrën e shumë kafshëve të fermës. Gjatë rritjes, therjes dhe përpunimit, bakteret mund të transferohen në produkte ushqimore.

Ushqime të tjera si perimet jeshile, frutat dhe butakët mund të kontaminohen përmes kontaktit me jashtëqitjet e kafshëve dhe njerëzve. Për shembull, nga plehu i përdorur për të përmirësuar pjellorinë e tokës ose ujërat e zeza në ujë.

Bakteret e salmonelës mund të përhapen nga kafshët shtëpiake si macet dhe qentë te njerëzit. Ato gjithashtu mund të përhapen nga personi në person përmes higjienës së dobët.

 

Reduktimi i rrezikut të helmimit nga salmonella në shtëpi

Ju mund të shmangni shumicën e formave të helmimit nga ushqimi duke ndjekur këshillat e higjienës ushqimore:

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend që kurrë të mos pini ujë të patrajtuar nga liqenet, lumenjtë ose përrenjtë.

Gjithmonë lani duart tërësisht me sapun dhe ujë të ngrohtë:

  • para përgatitjes ose ngrënies së ushqimit
  • pas trajtimit të ushqimeve të papërpunuara
  • pas ndërrimit të pelenës së foshnjës
  • pasi prek koshat e mbeturinave
  • pas kontaktit me kafshët shtëpiake dhe kafshë të tjera.

 

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme