Helmim ushqimor – Kampilobakteri

 

 

Si përhapet campylobacter dhe si të minimizoni shanset tuaja për të ngrënë ushqim të kontaminuar me këtë bakter?

Campylobacter është një nga shkaqet e helmimit nga ushqimi. Shumica e njerëzve që helmohen nga ushqimi për shkak të këtij bakteri shërohen plotësisht dhe shpejt, por në disa mund të shkaktojë probleme shëndetësore afatgjata dhe të rënda. Fëmijët nën pesë vjeç dhe njerëzit e moshuar janë më të rrezikuar sepse mund të kenë sistem imunitar më të dobët.
Ju nuk mund ta shihni kampilobakter, ta nuhasni atë ose madje ta shijoni në ushqim. Por nëse ndikon tek ju, nuk do ta harroni.

Si përhapet kampilobakteri?

Një nga mënyrat kryesore për të marrë dhe përhapur helmimin nga kampilobakter është përmes kontaminimit të kryqëzuar nga pula e papërpunuar. Për shembull, larja e pulës së papërpunuar mund të përhapë kampilobakter duke e spërkatur atë në duar, sipërfaqe pune, veshje dhe pajisje gatimi.

Kampilobakter gjendet gjithashtu në mishin e kuq, qumështin e pasterizuar dhe ujin e papastër. Edhe pse normalisht ky bakter nuk rritet në ushqim, përhapet lehtë. Kampilobakter ka një dozë të ulët infektive, që do të thotë se kontakti me shume pak baktere mund të shkaktojë sëmundje. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni i ri ose keni një sëmundje te fshehte.

Shmangia e helmimit nga kampilobakter në shtëpi

Ju mund të mbroni familjen nga kampilobakter duke e ngrirë ushqimin tuaj, duke gatuar pulën në mënyrë korrekte, duke shmangur ndotjen e tërthortë dhe duke siguruar higjienë të mirë personale.

Ftohja e ushqimit tuaj

Për të ngrirë ushqimin tuaj, gjithmonë ruani ushqimin në frigorifer, i cili duhet të jetë në 5 ° ose më poshtë.

Gatimi i pulës në mënyrë korrekte

Është e rëndësishme të gatuani pulën në mënyrë korrekte duke respektuar udhëzimet e duhura të kohës dhe temperaturës se gatimit:

• mishi shume i nxehtë gjatë gjithë procesit;
• asnjë pjese e mishit nuk duhet te jete rozë kur ta prisni në pjesën më të trashë;
• lëngjet e tij te jene me ngjyre te qarte.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme