Helmim Ushqimor – Listeria

 

Çfarë mund të bëni për të zvogëluar shanset që ushqimi juaj të infektohet me listeria?

Listeria monocytogenes (listeria) është një bakter që shkakton një sëmundje të quajtur listeriosis. Rastet e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi nga listeria janë të rralla, por mund të përfshijnë simptoma serioze dhe madje edhe vdekje në grupe të caktuara njerëzish. Kjo përfshin:

 • njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, siç janë ata që vuajnë nga kanceri
 • gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre të palindura
 • foshnjat e porsalindura
 • të moshuarit.

Listeria është e përhapur në mjedis dhe mund të kontaminojë një gamë të gjerë ushqimesh. Eshtë më shqetësuese në ushqimet e ftohta të gatshme për të ngrënë që nuk kërkojnë gatim ose ngrohje të mëtejshme, të tilla si:

 • mish të gatuar me feta
 • mish i kuruar
 • peshk i tymosur
 • butak të gatuar
 • djathëra të butë dhe të pjekur
 • pate
 • sanduiçe dhe sallata të parapërgatitura.

Çfarë mund të bëni për të shmangur listerinë?

Për të zvogëluar rrezikun e listerisë gjatë përgatitjes së ushqimit në shtëpi, është e rëndësishme që:

 • mbani ushqime të papërpunuara dhe të gatshme për të ngrënë të ndara për të shmangur kontaminimin e tërthortë;
 • lani frutat dhe perimet tërësisht;
 • mbani ushqimet e ftohta të gatshme për të ngrënë të ftohta – sigurohuni që frigoriferi juaj të funksionojë siç duhet dhe të jetë vendosur në 5⁰C ose më poshtë;
 • përdorni gjithmonë ushqime sipas datës së përdorimit të tyre;
 • ndiqni udhëzimet e ruajtjes në etiketë dhe përdorni ushqimet e hapura brenda dy ditësh, përveç nëse udhëzimet në paketim thonë ndryshe;
 • ushqimi i gatshëm duhet të hahet brenda katër orëve pasi të nxirret nga frigoriferi;
 • gatuani ose ngrohni ushqimet derisa të nxehen menjëherë;
 • sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e prodhuesit në përgatitjen e të gjitha ushqimeve.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme

Njoftim

Lënda: Ftesë për negociatë, “Për botim në median e shkruar”.