SI TË FTOHNI DHE NGRINI USHQIMIN NË MËNYRË TË SIGURT

 

Ftohja e ushqimit siç duhet ndihmon në ndalimin e rritjes së baktereve të dëmshme.

Për ta mbajtur ushqimin tuaj të sigurt:

  • ruani çdo ushqim me një datë ‘përdorimi’, së bashku me ushqimet e gatuara, sallatat dhe produktet e qumështit, në frigoriferin tuaj
  • mbani ushqimin e ftohur jashtë frigoriferit për kohën më të shkurtër të mundshme gjatë përgatitjes
  • ftohni ushqimin e gatuar shpejt në temperaturën e ambienti dhe më pas vendoseni në frigorifer brenda një deri në dy orë
  • ju lutemi ndiqni udhëzimet e ruajtjes në paketim, për datat e skadences

Ju duhet të kontrolloni që frigoriferi juaj është mjaft i ftohtë duke përdorur një termometër frigoriferi. Kjo ndodh sepse numrat në frigoriferë nuk ju tregojnë gjithmonë temperaturën e duhur. Frigoriferi juaj duhet të jetë 5 ° C ose më poshtë.

Mos e mbushni shumë frigoriferin tuaj. Hapësira lejon qarkullimin e ajrit dhe ruan temperaturën e caktuar.

Nëse frigoriferi juaj duket i tejmbushur, hiqni artikujt që nuk kanë nevojë të ftohen, siç është birra. Kjo do të krijojë  hapësirë ​​për artikujt që duhet të ftohen për arsye sigurie, të tilla si ushqimi i papërpunuar, i gatshëm për të ngrënë dhe i gatuar.

Ngrirja e ushqimit tuaj

Ngrirësi vepron si një buton pauzë – ushqimi në frigorifer nuk do të përkeqësohet dhe shumica e baktereve nuk mund të rriten në të. Ju mund të ngrini ushqimin e para-paketuar deri në datën e ‘përdorimit’. Ushqimet e mbetura dhe produktet e bëra në shtëpi duhet të ngrihen sa më shpejt të jetë e mundur. Sigurohuni që çdo pjatë e ngrohtë të jetë ftohur para se t’i vendosni në frigorifer.

Për të ndaluar që ajri i ftohtë në frigoriferin tuaj të thajë ushqimin tuaj, mund të:

  • vendosni ushqimin në një enë të mbyllur me ajër
  • mbështilleni mirë në qese ose mbështjellës të përshtatshëm

Nuk ka rëndësi nëse e gatuani mishin tuaj të ngrirë apo të freskët, ju mund të përdorni ushqimin e mbetur, për të bërë një vakt të ri. Ky vakt i ri mund të ngrihet, por sigurohuni që ta ngrohni vetëm një herë.

Kontrolloni udhëzimet e paketimeve për tu siguruar që ushqimet janë të përshtatshme për ngrirje, veçanërisht për ushqimet e gatshme.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme