ZGJEDHJE TË SHËNDETSHME

EFSA dhe autoritetet kombëtare të sigurisë ushqimore lançojnë fushatën për zgjedhje të sigurta dhe me besim të ushqimit.

Të përdoresh shumë kripë në ushqim rregullisht mund të shkaktojë tension të lartë. Por sa është shumë?

Në nivel evropian janë vendosur guida te bazuara shkencërisht mbi nivelet e konsumit te vitaminave dhe mineraleve për tu patur si reference nga profesioniste të të ushqyerit dhe te shëndetit ne shtetet anëtare te BE.

 

Profesionistët e të ushqyerit dhe shëndetit në Shtetet Anëtare të BE -së janë në gjendje të japin udhëzime për konsumatorët mbi zgjedhjet e shëndetshme dietike duke iu referuar një grupi të Vlerave të Referencës Dietike (DRVs) të krijuara nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA). Linku për te aksesuar ne këtë DVR: https://efsa.gitlab.io/multimedia/drvs/index.htm

 

Profesionistët këshillojnë dhe ndihmojnë konsumatorët të përpunojnë përmbajtjen ushqyese të ushqimit duke shpjeguar informacionin që mund të gjendet në ushqim dhe çfarë do të thotë kjo për një individ. Etiketat tregojnë % të lëndëve ushqyese (energji, karbohidrate, yndyrna, proteina, ujë, minerale dhe vitamina) të përfshira në produkt.

 

Le të marrim kripën si shembull. Ajo shton shijen e ushqimit dhe trupat tanë kanë nevojë për pak kripë për të punuar siç duhet, por nëse konsumohet më shumë mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut. Duke iu referuar DRV për kripë (natrium), një nutricionist ose profesionist i shëndetit mund të mbështesë një person që të zvogëlojë marrjen e kripës përmes zgjedhjeve të informuara dhe alternative të ushqimit (per kripen doza e rekomanduar për ≥ 18 vjeç është 2 g/dite).

 

DRV-të përdoren gjithashtu nga autoritetet kombëtare të shëndetit publik, politikë-bërësit, prodhuesit e ushqimit dhe shkencëtarët. Për shembull, Udhëzimet Kombëtare të Ushqimit të bazuara në Ushqim janë rekomandime të bazuara në shkencë për konsumatorët për ushqim të shëndetshëm. Ato ofrojnë informacione praktike si madhësia e porcioneve për ushqime të ndryshme dhe rekomandojnë nivele ditore ose javore në vendin tuaj. Ato bazohen në DRV nga udhëzimet e EFSA dhe OBSH, por gjithashtu marrin parasysh faktorët lokalë si normat e shëndetit publik dhe traditat e kuzhinës.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme