NJË VLERËSIM I SHPEJTË I PËRBASHKËT NGA ECDC-EFSA PËR SHPËRTHIMIN E SALMONELËS

Një shpërthim shumë-vendesh i llojit të sekuences (ST) 11 të infeksionit Salmonella Enteritis, i lidhur me produktet e shpendëve në BE / EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar

 

Midis Majit 2018 dhe Dhjetorit 2020, 193 raste njerëzore të llojit të sekuencës Salmonella Enteritidis (ST) 11 u raportuan në Danimarkë (2), Finlandë (4), Francë (33), Gjermani (6), Irlandë (12), Hollandë ( 3), Poloni (5), Suedi (6) dhe Mbretëri të Bashkuar (MB) (122). Një në pesë raste ishte shtruar në spital. Është raportuar një vdekje. Pesëdhjetë përqind e rasteve ishin fëmijë ≤ 18 vjeç. Rasti më i fundit u raportua nga MB në Dhjetor 2020. Studimet epidemiologjike në MB kanë identifikuar një rrezik në rritje të infeksionit S. Enteritidis që lidhet me konsumimin e produkteve të pulave të ngrira me bukë (kotoletë).

Pesë tufa të produkteve të pulave jo të gatshme për të ngrënë (p.sh. kotoletat) rezultuan pozitive për S. Enteritidis që përputhet me llojin e shpërthimit. Tre prej tyre ishin prodhuar nga Kompania Polake e Përpunimit B, ku S. Enteritidis nuk u zbulua. Pesë tufat pozitive u gjetën tek furnitorët e ndryshëm të mishit, thertoret dhe / ose fermat në Poloni. Disa prej këtyre fermave patën rezultate pozitive për S. Enteritidis në vitin 2020 (nuk ka asnjë tip të sekuencës së gjenomit). Informacioni i pakët i kategorizimit ne lloje në dispozicion për prodhimin primar nuk mundësoi identifikimin e një lidhje mikrobiologjike midis fermave pozitive polake dhe produkteve të kontaminuara. Masat e kontrollit u zbatuan për produktet e përfshira (p.sh. tërheqjet nga tregu dhe bllokimet).

Analiza e të gjithë sekuencës së gjenomit në njerëz dhe ushqim konfirmoi një model me 0-3 ndryshime alelesh, që e thënë më thjesht, në kombinim me të dhënat epidemiologjike dhe të gjurmueshmërisë, sugjeron si burim të zakonshëm zinxhirin ushqimor.

Mbetet një risk infektimi në lidhje me konsumin e produkteve të implikuara të blera përpara tërheqjes nga tregu, nëse këto produkte nuk gatuhen siç duhet. Burimet e panjohura të kontaminimit dhe identifikimi i serotipeve të Salmonelës dhe S. Enteritidis tregojnë se këto produkte shpendësh paraqesin një rrezik të përsëritshëm në BE / EEA dhe MB.

Sëmundjet e tjera më të raportuara ishin infeksionet Escherichia coli (STEC), prodhuese të toksinave Shiga, yersiniosis dhe listeriosis. Trendi i rasteve njerëzore të konfirmuara të listeriozës ishte i qëndrueshëm në 2015-2019, pas një periudhe të gjatë rritjeje. Ka pasur 2,621 raste të raportuara në 2019, duke prekur kryesisht njerëzit mbi 64 vjeç. Ishte sëmundja më e rëndë zoonotike, me nivele të larta të shtrimit në spital (92%) dhe fatalitetit (17.6%).

Vlerësimin e plotë e gjeni në dritaren e EFSA në faqen zyrtare të AKU-së.

ROA – Salmonella Enteritidis UI-644 UK_poultry products_2021 (aku.gov.al)

 

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme