Salmonella, shkaku më i zakonshëm i sëmundjeve që shkaktohen nga ushqimi në Bashkimin Europian

Pothuaj një në tre sëmundje me origjinë nga ushqimi në BE në 2018 u shkaktuan nga Salmonella. Kjo është një nga gjetjet kryesore të raportit vjetor mbi tendencat dhe burimet e zoonozave të botuara nga Autoriteti Europian i Sigurisë së Ushqimit (EFSA) dhe Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Në vitin 2018, Shtetet Anëtare të BE-së raportuan 5.146 semundje me origjinë nga ushqimi që prekin 48.365 njerëz. Një sëmundje me origjinë nga ushqimi është një incident gjatë të cilit të paktën dy persona kontraktojnë të njejtën sëmundje nga i njejti ushqim ose pije e kontaminuar.

Sllovakia, Spanja dhe Polonia përbënin 67% të 1.581 shpërthimeve të Salmonelës. Këto shpërthime lidheshin kryesisht me vezët.

“Gjetjet nga Eurobarometri ynë i fundit tregojnë se më pak se një e treta e qytetarëve europianë rëndisin helmimin nga ushqimi dhe bakteret në pesë shqetësimet e tyre të para kur bëhet fjalë për sigurinë ushqimore. Numri i shpërthimeve të raportuara sugjeron që ka hapësirë për ndërgjegjësimin e konsumatorëve, pasi shumë sëmundje që vijnë nga ushqimi janë të parandalueshme duke përmirësuar masat higjienike gjatë trajtimit dhe përgatitjes së ushqimit” – tha shkencëtari kryesor i EFSA-s Marta Hugas.

Salmoneloza ishte infeksioni i dytë më i zakonshëm gastrointestinal i raportuar te njerëzit në BE (91,857 raste të raportuara), pas kampilobakteriozës (246,571).

Virusi i Nilit Perëndimor dhe infeksionet STEC në nivele jashtëzakonisht të larta

Deri tani, rritja më e lartë në 2018 ishte në numrin e infeksioneve me virusin e Nilit Perëndimor.

Rastet e virusit te Nilit Perëndimor, një sëmundje zoonotike e lindur nga mushkonja, ishin shtatë herë më të larta se në vitin 2017 (1,605 kundrejt 212) dhe tejkaluan të gjitha rastet e raportuara midis 2011 dhe 2017.

“Arsyet e kulmit në vitin 2018 nuk janë kuptuar plotësisht. Faktorët si temperatura, lagështia ose reshjet janë treguar se ndikojnë në aktivitetin sezonal të mushkonjave dhe mund të kenë luajtur një rol. Ndërsa nuk mund të parashikojmë se sa intensiv do të jenë stinët e ardhshme të transmetimit, ne e dimë se virusi i Nilit Perëndimor qarkullon në mënyrë aktive në shumë vende të BE-së, duke prekur njerëzit, kuajt dhe zogjtë. ECDC po rrit mbështetjen e saj për vendet në fushat e mbikëqyrjes, gatishmërisë, komunikimit dhe kontrollit të vektorit ”, tha shefi shkencëtar i ECDC, Mike Catchpole.

Shumica e infeksioneve të virusit të Nilit Perëndimor të raportuar janë nga Italia (610), Greqia (315) dhe Rumania (277). Çekia dhe Sllovenia raportuan rastet e tyre të para që nga 2013.

Coli që prodhon Toksina Shiga (STEC) është bërë shkaku i tretë më i zakonshëm i sëmundjes zoonotike të lindur nga ushqimi me 8.116 raste të raportuara – duke zëvendësuar yersiniosis me një rritje prej 37% në krahasim me 2017. Kjo mund të shpjegohet pjesërisht nga përdorimi në rritje i teknologjive të reja laboratorike, duke e bërë më të lehtë zbulimin e rasteve sporadike.

Numri i personave të prekur nga listerioza në 2018 është i ngjashëm me 2017 (2.549 në 2018 kundrejt 2.480 vitin e kaluar). Sidoqoftë, tendenca ka qenë në rritje gjatë dhjetë viteve të fundit.

Nga sëmundjet zoonotike të përfshira në raport, listerioza përbën përqindjen më të lartë të rasteve të shtruara në spital (97%) dhe numrin më të madh të vdekjeve (229), duke e bërë atë një nga sëmundjet më të rënda të lindura nga ushqimi.

Raporti gjithashtu përmban të dhëna për Mycobacterium bovis, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma, tërbimin, Coxiella burnetii (ethe Q) dhe tululeminë.

 

Raporti i plotë i EFSA për Zoonoza të Bashkimit Europian me qasjen “Një Shëndet” për 2018, e gjeni në link: https://efsa.onlinelibrary.ëiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5926

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme