AKU BLLOKON 762 KG PRODUKTE JASHTË AFATIT TË PËRDORIMIT NË PIK MORINË

logo AKU

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit vijon kontrollet e rrepta ndaj subjekteve që tentojnë të tregtojnë produkte ushqimore të pasigurta. Së fundmi, është goditur një tjetër rast në Pikën e Inspektimit Kufitar në Morinë, ku janë bllokuar 762 kg produkte ushqimore jashtë afatit të përdorimit (yndyrë gatimi, majonezë, ketchup dhe xhel karameli). Ngarkesa me këto produkte ishte nisur nga Kosova dhe pretendohej për ri-eksport në Shqipëri.

Inspektorët e Drejtorisë Rajonale AKU në Kukës, gjatë kontrollit, kanë konstatuar këto mangësi:

1. Produktet nuk përputheshin me dokumentacionin që shoqëronte këtë ngarkesë, konkretisht raport-analizat nuk i përkisnin këtyre produkteve.

2. Në çertifikatën e cilësisë të ri-eksportit origjina ishte shkruar Kosovë.

3. Produktet e ngarkesës (majonezë, ketchup, xhel karameli) nuk kishin të shënuara në etiketë numrin e Lott-it, datën e prodhimit dhe skadencës.

4. Produkti “yndyrë gatimi” (sasia 192 kg) në etiketë kishte të shënuar “preferohet të përdoret para datës 30.03.2016”, ndërkohë që në ambalazhin e saj
(kapaku i kutisë plastike) kishte të shënuar datën 11.06.2019.

Në bazë të legjislacionit në fuqi, DRAKU Kukës nuk lejoi futjen e këtyre produkteve në territorin e Republikës së Shqipërisë dhe ngarkesa me produktet ushqimore jashtë afatit të pëdorimit u kthye në vendin e origjinës.

Me ndryshimet në Kodin Penal, që do të miratohen së shpejti, masat ndëshkuese ndaj kujtdo që abuzon me sigurinë ushqimore do të jenë tejet të ashpra dhe parashikojnë dënim me burg. Siguria ushqimore është prioritet i punës sonë, prandaj nuk do të ketë tolerim për asnjë rast abuzimi.

Siguria Ushqimore është sfida jonë e përbashkët dhe kërkon kontributin e gjithësecilit.

PËR SIGURINË E USHQIMIT QË KONSUMON DHE RUAJTJEN E SHÊNDETIN TËND, BASHKËPUNO ME AKU

info@aku.gov.al | “ShqipëriaqëDuam” | 08007575 (pa pagesë) ” | Tel: 042254052

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme