Higjiena në kuzhinë

10 rekomandime për të shmangur helmimin ushqimor

Ushqimi i ruajtur jo siç duhet ose i gatuar në mënyrë të pamjaftueshme, ose kontaminimi i tërthortë midis ushqimeve, mund të na sëmurin. Pra, cilat rregulla duhet të ndjekim për të zvogëluar rreziqet e helmimit nga ushqimi?

1# Mbajini duart të pastra – Para dhe gjatë përgatitjes së vaktit, lani duart mirë me sapun dhe ujë.

2# Mos gatuani nëse keni problem me gastroenterit – Shmangni përgatitjen e vakteve nëse keni gastroenterit. Gjeni dikë që t’ju zëvendësojë ose bëni shumë kujdes me larjen e duarve. Zgjidhni ushqime që kërkojnë pak përgatitje.

3# Në frigorifer pa vonesë – Vendoseni ushqimin në frigorifer jo më vonë se 2 orë pasi të jetë përgatitur.

4# Mbajeni frigoriferin të pastër – Pastroni frigoriferin tuaj rregullisht. Nëse ushqimet derdhen, pastrojeni menjëherë. Mbajini ushqimet të mbështjella.

5# Temperatura e duhur – Mbani temperaturën në pjesën më të ftohtë të frigoriferit tuaj midis 0 dhe +4 ° C. Gjithashtu kontrolloni mbylljen e derës.

6# Një dërrasë prerëse për çdo lloj ushqimi – Një dërrasë prerëse për mish dhe peshk të pagatuar, një tjetër për produkte të gatuara dhe perime të pastra. Përdorni mjete dhe enë të pastra sapo ushqimi të jetë gatuar.

7# Ushqimet e gatuara hajini shpejt – Ruani produktet tuaja të shijshme, pjatat e gatuara, pastat me bazë kremi dhe ushqimet e pa-paketuara në një vend të freskët. Konsumojini brenda tre ditëve nga blerja.

8# Gatuajeni mirë mishin e grirë – Për të mbrojtur veten nga patogjenët, fëmijët e vegjël dhe gratë shtatzëna, të moshuarit dhe personat me imunitet të dëmtuar duhet të konsumojnë vetëm mish të grirë të gatuar shumë mirë.

9# Kini kujdes me ushqimet e pagatuara – Fëmijët, gratë shtatzëna dhe individët me imunitet të kufizuar këshillohen fuqimisht të mos konsumojnë mish ose peshk të pagatuar, ose produkte të qumështit të bëra me qumësht të papërpunuar.

10# Mbajeni shishen e bebeve të freskët – Ushqimet dhe shishet e foshnjave nuk duhet të mbahen për më shumë se një orë në temperaturën e dhomës dhe më shumë se 48 orë në frigorifer.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme