INFLUENCA AVIARE (GRIPI I SHPENDËVE): 25 VENDE TË BE / EEA TË PREKUR, TREGON RAPORTI I FUNDIT  

Rreth 1.000 raste zbulimi të gripit të shpendëve shumë patogjen (HPAI) u raportuan në 25 vende të BE / EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar në periudhën 8 Dhjetor 2020 dhe 23 Shkurt 2021, sipas pasqyrës së fundit të HPAI në Evropë.

Shumica e 1,022 zbulimeve – 592 u raportuan në shpendët shtëpiak dhe pjesa tjetër e përbërë nga zogjtë e egër dhe të zënë. Shumica e zbulimeve u raportuan në Francë në sektorin e rosave.

Për shkak të pranisë së vazhdueshme të viruseve HPAI në zogjtë e egër dhe mjedisin, ekziston ende rreziku i përhapjes së mëtejshme, kryesisht në zonat me dendësi të lartë të shpendëve.

Shtatë raste njerëzore të virusit A (H5N8) HPAI janë raportuar në Rusi, të gjithë ata që punojnë me shpendë me simptoma të lehta ose pa simptoma.

Rreziku i infeksionit në lidhje me virusin e gripit të shpendëve A (H5N8) mbetet shumë i ulët për popullatën e përgjithshme në BE / EEA dhe i ulët për njerëzit e ekspozuar në punë.

Mbetet e mundur që të dalin raste të reja me potencialin për të infektuar njerëzit, por deri tani nuk ka prova për ndonjë mutacion të njohur për potencial zoonotik.

Në lidhje me situatën EFSA ka publikuar raportin e mëposhtëm:

Raportin e plotë e gjeni në linkun: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/6497.pdf.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme