SARS-COV-2 TEK VIZONËT: REKOMANDIME PËR PËRMIRËSIMIN E MONITORIMIT

Zbulimi i hershëm i SARS-CoV-2 (koronavirus) duhet të jetë një objektiv parësor për monitorimin e aktiviteteve në fermat e vizonave në Bashkimin Evropian, rekomandon një raport i ri.

Raporti, i përpiluar nga EFSA dhe Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), propozon mundësi për strategji monitorimi që do të ndihmojnë në parandalimin dhe kontrollimin e përhapjes së sëmundjes.

Ai konkludon që të gjitha fermat e vizonave duhet të konsiderohen të rrezikuara nga SARS-CoV-2 dhe se monitorimi duhet të përfshijë masa aktive të tilla si testimi i kafshëve dhe personelit përveç mbikëqyrjes pasive nga fermerët dhe veterinerët.

Raporti u kërkua nga Komisioni Evropian pas shpërthimeve të SARS-CoV-2 në fermat e vizonave në të gjithë Evropën në vitin 2020.

Që nga janari 2021, virusi është zbuluar në 400 ferma vizonësh në nëntë vende në BE / EEA – 290 në Danimarkë, 69 në Hollandë, 17 në Greqi, 13 në Suedi, tre në Spanjë, dy në Lituani dhe nga një në Francë dhe Itali.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme