Coronavirus i ri (COVID-19) – Nga Codex Alimentarius “COVID-19 dhe siguria ushqimore”

A mund te infektohem me COVID-19 nga ushqimi?

Aktualisht, nuk ka asnjë provë që koronavirusi i ri që shkakton COVID-19 mund të transmetohet nga ushqimi. Virusi transmetohet kryesisht nga njerëzit që janë të infektuar përmes kollitjes dhe pikave të teshtimës të cilat më pas merren nga një person tjetër.

A mundet që SAR-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, të rritet dhe të mbijetojë me ushqim?

Coronavirus nuk mund të rritet në ushqim. Ndërsa bakteret në kushtet e duhura mund të rriten në ushqim, një virus i tillë si ai që shkakton COVID-19, kërkon një mikpritës të gjallë në mënyrë që të shumohet. Megjithëse virusi mund të mbijetojë në objekte dhe sipërfaqe, nuk dihet për sa kohë mund të mbijetojë në ushqim dhe cila sasi e ndotjes do ta bënte të sëmurë një person.

Si mund të sigurohem që ushqimi im është i sigurt për t’u ngrënë?

Mënyra më e mirë për të shmangur COVID-19 është përmes praktikave të mira të higjienës. Gjithmonë lani duart me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda dhe thajini mirë me një peshqir të pastër – pasi keni bërë pazar, para se të përdorni ushqimin dhe gjatë përgatitjes, para se të hani dhe pasi të përdorni tualetin. Të gjitha pajisjet dhe sipërfaqet e përdorura për përgatitjen e ushqimit duhet të lahen dhe pastrohen.

Si konsumator, si mund të ruaj sigurinë kur blej ushqim? A duhet të shqetësohem për paketimin e ushqimit?

Është e rëndësishme të ndiqni masat e vendosura në vend në treg ose supermarket dhe të ruani distancën fizike nga njerëzit e tjerë kur zgjidhni artikuj ushqimorë dhe në rresht. Mbani duart të pastra dhe mos blini nëse keni ndonjë simptomë.

Trajtimi i paketimit të ushqimit është një shkak i pamundur për COVID-19. Nën kushte eksperimentale, virusi mund të mbijetojë në një larmi sipërfaqesh të tilla si plastike ose kartoni të përdorura në paketim, por nuk ka gjasa që ky lloj i ekspozimit të jetë i mjaftueshëm për ta sëmurë një person. Gjithmonë lani duart pasi të keni paketuar ushqimin. Masat paraprake shtesë përfshijnë fshirjen dhe dezinfektimin e sipërfaqeve. Shmangni prekjen e syve, hundës ose gojës kur trajtoni ushqime dhe pako ushqimore dhe lani rregullisht çantat e pazarit shumë përdorimshe.

Çfarë masash mund të aplikojnë bizneset e ushqimit?

Vazhdoni të ndiqni rregulloret kombëtare të sigurisë së ushqimit, si dhe masat që lidhen me COVID-19 për të mbrojtur ushqimin, si dhe personelin. Bizneset ushqimore dhe operatorët e tyre duhet të përforcojnë praktikat e mira higjienike dhe procedurat standarde të funksionimit. Higjiena e rreptë e personelit është thelbësore.

Kërcënimi për sigurinë e ushqimit

Pandemia COVID-19 dhe reagimi global ndaj saj ka paraqitur sfida te paprecedent për mënyrën si punojmë dhe mekanizmat me te cilat ne garantojmë sigurinë e ushqimit, qe nga standardet globale deri ne qasjen operacionale. Aksesi në ushqim të sigurt dhe me vlera ushqyese është në krye të vëmendjes së konsumatorëve në mbarë botën, pavarësisht nga gjendja e zhvillimit të vendit të tyre, që duhet të kalojnë më shumë kohë dhe përpjekje duke planifikuar dhe psonisur për ushqim. Ekziston një ndërgjegjësim shumë më i madh për higjienën dhe rolin që ajo luan në transmetimin e sëmundjes dhe bëhen pyetje nëse ushqimi mund të luajë një rol në transmetimin e virusit që shkakton COVID-19.

Tregtia botërore

Zinxhirët globalë të furnizimit me ushqim gjithashtu janë nën presion nga frika se ndërveprimet komplekse që përfshijnë fermerë, thertore, impiante të përpunimit të ushqimit, transportues, shitës me pakicë dhe të tjerë mund të rezultojnë në ngadalësime për shkak të mbylljeve të porteve ose ndërprerjeve në logjistikë dhe / ose furnizimit me ushqim të shkaktuara nga COVID-19 dhe sëmundje te punëtorët përgjatë zinxhirit të gjatë ushqimor.

Ta ruash ushqimin të sigurtë

COVID-19 është një sëmundje respiratore që transmetohet fillimisht përmes kontaktit person me person dhe kontaktit të drejtpërdrejtë me pikat e frymëmarrjes të krijuara kur një person i infektuar kollitet ose teshtin. Deri më sot nuk ka asnjë provë të viruseve që shkaktojnë sëmundje të frymëmarrjes dhe që transmetohen përmes ushqimit ose paketimit të ushqimit. Koronavirusët nuk mund të shumohen në ushqim; atyre u duhet një kafshë ose një organizëm njerëzor që të shumohen. Është shumë e vështirë që njerëzit të mund të kontaktojnë COVID-19 nga ushqimi ose paketimi i ushqimit.

Zbatimi i parimeve të shëndosha të higjienës mjedisore, higjienës personale dhe praktikave të vendosura të higjienës së ushqimit do të zvogëlojë gjasat që mikroorganizmat e dëmshëm të kërcënojnë sigurinë e furnizimit me ushqim.

 

 

 

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme