Kontaminantët

Çfarë është akrilamidi dhe pse është problem?

Akrilamidi është një kimikat që formohet natyrshëm në produktet ushqimore me niseshte gjatë gatimit në temperaturë të lartë (> 120 ° C). Prania e tij në ushqim potencialisht rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit për konsumatorët e të gjitha moshave. Por ka mënyra për të zvogëluar incidencën e tij në ushqim.

Patatet e skuqura, patatinat, ushqimet e bëra nga drithërat (të tilla si drithërat e mëngjesit, biskotat dhe buka e thekur), dhe kafja janë të gjitha shembuj të ushqimit me nivele më të larta të akrilamidit. Është krijuar nga sheqernat dhe aminoacidet (kryesisht ai i quajtur asparaginë) që janë natyrshëm të pranishëm në shumë ushqime.

Është praktikisht e pamundur të eliminohet akrilamidi nga ushqimet e gatuara me niseshte, por është e mundur të zvogëlohen sasitë në ushqim përmes gatimit më të kujdesshëm dhe të larmishëm.

Një rregull i përgjithshëm është: Mos e digjni!

Gjatë tiganisjes, respektoni kohët dhe temperaturat e rekomanduara të skuqjes dhe shmangni pjekjen apo skuqjen dhe djegien.

Thekeni bukën deri në një ngjyrë të verdhë të artë dhe jo kafe.

Gatuani produktet e patates si patatet e skuqura dhe kroketat me ngjyrë të verdhë të artë jo kafe.

Mos i ruani patatet në frigorifer pasi kjo rrit nivelin e sheqerit (rrit potencialisht prodhimin e akrilamidit gjatë gatimit); Mbajini ato në një vend të errët dhe të freskët.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme