Dioksid titani: nuk konsiderohet më i sigurt si aditiv për ushqimin për kafshë

Dioksidi i titanit nuk mund të konsiderohet më i sigurt kur përdoret si shtesë në ushqimin e kafshëve, ka përfunduar EFSA. Vlerësimi nga Paneli i EFSA-së për Aditivët dhe Produktet ose Substancat e Përdorura në Ushqimin e Kafshëve ndjek përfundimin e arritur nga Paneli i EFSA-së për Aditivët dhe Aromat e Ushqimit që përbërja e njëjtë nuk mund të konsiderohet më e sigurt kur përdoret si shtesë ushqimore. 

Paneli për Aditivët dhe Produktet ose Substancat e Përdorura në Ushqimin e Kafshëve nuk mund të përjashtonte shqetësimet në lidhje me gjenotoksicitetin, e cila është aftësia e një substance për të dëmtuar ADN-në, materialin gjenetik të qelizave. 

Pas gëlltitjes orale, thithja e grimcave të dioksidit të titanit është e ulët, por ato mund të grumbullohen në trup. Kjo, së bashku me mungesën e të dhënave, bene që paneli nuk mund të konkludonte mbi sigurinë e TiO2 për kafshët, konsumatorët dhe mjedisin. Lidhur me sigurinë e përdoruesit, dioksidi i titanit konsiderohet potencialisht kancerogjen nga inhalimi. 

Dioksidi i titanit aktualisht është i autorizuar për përdorim si një agjent ngjyrosës.

  • Siguria dhe efikasiteti i një aditivi ushqimor të përbërë nga dioksid titaniumi për të gjitha llojet e kafshëve (Shoqata e Prodhuesve të Dioksidit të Titanit).

Linku për opinionin e plote shkencor është:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6630

 

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme