Mikroplastikat dhe Nanoplastikat

Mikroplastikat janë grimca të vogla plastike me përmasa më të vogla se 5 mm; nanoplastikat janë edhe më të vogla, duke filluar nga 1 deri në 100 nanometra (N.B. 1 nanometër është e barabartë me një të miliontën e milimetrit).

Në vitin 2016, EFSA identifikoi nevojën për të gjeneruar më shumë të dhëna për nivelet e tyre të shfaqjes në ushqim dhe për efektet e tyre të mundshme në shëndetin e njeriut pas ekspozimit.

Kohët e fundit janë botuar raporte ndërkombëtare mbi mikroplastikën dhe nanoplastikën, megjithatë shumë nga aspektet e sigurisë ushqimore mbeten të pa adresuara.

Shqetësimi i publikut për këtë temë është i lartë. Eurobarometri 2019 i EFSA-së për Sigurinë e Ushqimit në BE zbuloi se mikroplastikat në ushqim ishin një temë shqetësuese në rritje për qytetarët e BE-së.

 

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme