HIGJIENA USHQIMORE

EFSA dhe autoritetet kombëtare të sigurisë ushqimore lançojnë fushatën për zgjedhje të sigurta dhe me besim të ushqimit.

 A ka rregulla te higjienës ushqimore te cilat mund t’i aplikoj ne shtëpi?

Ka rregulla qe duhen mbajtur ne mendje qe kane ne fokus mbajtjen te pastër te çdo gjeje, ruajtjen e ushqimit ashtu siç duhet dhe gatimin me kujdes. Gjithashtu është shume e rëndësishme te mbahen te ndara ushqimet e pagatuara nga ato te gatuara.

 

Pandemia e COVID-19 ka rezultuar në shumë më tepër përgatitje të ushqimit në shtëpi me mbylljen e përkohshme të restoranteve, kafeneve dhe pikave te shitjes.

Pra, megjithëse është e rëndësishme të dini se nuk ka prova që lidhin ushqimin me virusin, ia vlen të merrni një moment për të kuptuar parimet e higjienës bazë të ushqimit dhe atë që mund të bëjmë në shtëpi kur trajtojmë ushqimin. Organizata Botërore e Shëndetit ka përpiluar një listë kontrolli shumë të dobishme:

 

  • Mbaje të pastër
  • Lani duart para se të trajtoni ushqimin dhe shpesh gjatë përgatitjes së ushqimit.
  • Lani duart pasi shkoni në tualet.
  • Lani dhe dezinfektoni të gjitha sipërfaqet dhe pajisjet e përdorura për përgatitjen e ushqimit.
  • Mbroni zonat e kuzhinës dhe ushqimin nga insektet, dëmtuesit dhe kafshët e tjera.

 

  • Ndani të papërpunuara dhe të gatuara
  • Ndani mishin e papërpunuar, shpendët dhe ushqimet e detit nga ushqimet e tjera.
  • Përdorni pajisje dhe vegla të veçanta si thika dhe dërrasa prerëse për përgatitjen e ushqimeve të papërpunuara.
  • Ruani ushqimin në enë për të shmangur kontaktin midis ushqimeve të pagatuara dhe të gatuara.

 

  • Gatuani tërësisht
  • Gatuani ushqimin tërësisht, veçanërisht mishin, shpendët, vezët dhe ushqimet e detit.
  • Ushqimet si suprat dhe gjellrat të ziejnë mire për t’u siguruar që ato të kenë arritur temperature 70 ° C. Për mishin dhe shpendët, sigurohuni që lëngjet të jenë të pastra, jo rozë. Në mënyrë ideale, përdorni një termometër.
  • Ngrohni ushqimin e gatuar tërësisht.

 

  • Mbajeni ushqimin në temperatura të sigurta
  • Mos e lini ushqimin e gatuar në temperaturën e dhomës për më shumë se 2 orë.
  • Ftohni menjëherë të gjitha ushqimet e gatuara dhe të prishshme (mundësisht nën 5 ° C).
  • Mbani ushqimin e gatuar të nxehtë (më shumë se 60 ° C) para se ta shërbeni.
  • Mos e ruani ushqimin shumë gjatë edhe në frigorifer.
  • Mos shkrini ushqimin e ngrirë në temperaturën e dhomës.

 

  • Përdorni ujë dhe lëndë të parë të sigurta
  • Përdorni ujë të sigurt ose trajtojeni atë për ta bërë atë të sigurt.
  • Zgjidhni ushqime të freskëta dhe të shëndetshme.
  • Zgjidhni ushqime të përpunuara për siguri, siç është qumështi i pasterizuar.
  • Lani frutat dhe perimet, veçanërisht nëse hahen të papërpunuara.
  • Mos përdorni ushqim përtej datës së skadimit të tij.

Shperndaje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Më shumë lajme

Informacion për Publikun

Autoriteti Kombetar i Ushqimit bën me dije qytetarëve që është në gadishmëri dhe veprim të menjëhershëm, me efektivitet të plotë për cdo rast të cënimit të Sigurisë Ushqimore me qëllim garantimin e konsumatorit vendas. Garantimi i sigurisë ushqimore është një proces dinamik, për të cilin stuktura qëndrore dhe ato ligj zbatuese përgjigjien rast pas rasti, pavarësisht ngjyrimeve politike dhe daljeve mediatike për tëtërhequr vëmendje.  Transparenca e komunikimit të riskut me publikun është gjithashtu një proces thelbësor në informacionin korrekt përkonsumatorin,