EFSA dhe autoritetet kombëtare të sigurisë ushqimore lançojnë fushatën për zgjedhje të sigurta dhe me besim të ushqimit.
A ka rregulla te higjienës ushqimore te cilat mund t’i aplikoj ne shtëpi?
Ka rregulla qe duhen mbajtur ne mendje qe kane ne fokus mbajtjen te pastër te çdo gjeje, ruajtjen e ushqimit ashtu siç duhet dhe gatimin me kujdes. Gjithashtu është shume e rëndësishme te mbahen te ndara ushqimet e pagatuara nga ato te gatuara.
Pandemia e COVID-19 ka rezultuar në shumë më tepër përgatitje të ushqimit në shtëpi me mbylljen e përkohshme të restoranteve, kafeneve dhe pikave te shitjes.
Pra, megjithëse është e rëndësishme të dini se nuk ka prova që lidhin ushqimin me virusin, ia vlen të merrni një moment për të kuptuar parimet e higjienës bazë të ushqimit dhe atë që mund të bëjmë në shtëpi kur trajtojmë ushqimin. Organizata Botërore e Shëndetit ka përpiluar një listë kontrolli shumë të dobishme:
- Mbaje të pastër
- Lani duart para se të trajtoni ushqimin dhe shpesh gjatë përgatitjes së ushqimit.
- Lani duart pasi shkoni në tualet.
- Lani dhe dezinfektoni të gjitha sipërfaqet dhe pajisjet e përdorura për përgatitjen e ushqimit.
- Mbroni zonat e kuzhinës dhe ushqimin nga insektet, dëmtuesit dhe kafshët e tjera.
- Ndani të papërpunuara dhe të gatuara
- Ndani mishin e papërpunuar, shpendët dhe ushqimet e detit nga ushqimet e tjera.
- Përdorni pajisje dhe vegla të veçanta si thika dhe dërrasa prerëse për përgatitjen e ushqimeve të papërpunuara.
- Ruani ushqimin në enë për të shmangur kontaktin midis ushqimeve të pagatuara dhe të gatuara.
- Gatuani tërësisht
- Gatuani ushqimin tërësisht, veçanërisht mishin, shpendët, vezët dhe ushqimet e detit.
- Ushqimet si suprat dhe gjellrat të ziejnë mire për t’u siguruar që ato të kenë arritur temperature 70 ° C. Për mishin dhe shpendët, sigurohuni që lëngjet të jenë të pastra, jo rozë. Në mënyrë ideale, përdorni një termometër.
- Ngrohni ushqimin e gatuar tërësisht.
- Mbajeni ushqimin në temperatura të sigurta
- Mos e lini ushqimin e gatuar në temperaturën e dhomës për më shumë se 2 orë.
- Ftohni menjëherë të gjitha ushqimet e gatuara dhe të prishshme (mundësisht nën 5 ° C).
- Mbani ushqimin e gatuar të nxehtë (më shumë se 60 ° C) para se ta shërbeni.
- Mos e ruani ushqimin shumë gjatë edhe në frigorifer.
- Mos shkrini ushqimin e ngrirë në temperaturën e dhomës.
- Përdorni ujë dhe lëndë të parë të sigurta
- Përdorni ujë të sigurt ose trajtojeni atë për ta bërë atë të sigurt.
- Zgjidhni ushqime të freskëta dhe të shëndetshme.
- Zgjidhni ushqime të përpunuara për siguri, siç është qumështi i pasterizuar.
- Lani frutat dhe perimet, veçanërisht nëse hahen të papërpunuara.
- Mos përdorni ushqim përtej datës së skadimit të tij.