Autoriteti Kombëtar i Ushqimit vijon edhe gjatë fundjavës kontrollet rigoroze në bar-restorante dhe magazina ushqimore në kuadër të vijimit të mbarëvajtjes së sezonit turistik, me qëllim garantimin e sigurisë ushqimore dhe mbrojtjen e shëndetit të konsumatorëve. Nga këto kontrolle zyrtare ka rezultuar se disa subjekte në Berat, Vlorë dhe Durrës, nuk përmbushin kërkesat ligjore të sigurisë ushqimore, më konkretisht:
- Nga kontrolli i ushtruar në subjektin me aktivitet “Tregti me shumicë të artikujve të ndryshëm ushqimor”, u konstatua se subjekti ushtronte veprimtarinë pa u pajisur me licensën përkatëse. Gjatë kontrollit të kryer u evidentua se kushtet higjeno-sanitare në ambientet e përpunimit ishin të papërshtatshme, produktet ushqimore nuk ishin të sistemuara dhe një pjesë e madhe e produkteve (pije freskuese, ujë dhe birra) ishin vendosur në ambjentin e jashtëm të ekspozuara ndaj agjentëve atmosferik dhe dëmtuesve të ndryshëm. U evidentuan gjithashtu një sërë produktesh me afat të kaluar përdorimi (miell) si dhe produkte të papajisuara me etiketë në gjuhën shqipe (oriz, kos frutash dhe pije energjike). Nga shqyrtimi i dokumentacionit u konstatua se subjekti nuk dispononte sistemin e gjurmueshmërisë për produktet që tregtonte, si dhe nuk dispononte planin e vetkontrollit (HACCP).
Për shkeljet e konstatuara, trupa inspektuese mori masat e mëposhtme:
- “Gjobë” me vlerën 1,500,000 lekë për ushtrim të aktivitetit duke mos disponuar licensën përkatëse,
- “Gjobë” me vlerën 300,000 lekë për mungesë të kushteve higjeno-sanitare,
- “Gjobë” me vlerën 300,000 lekë për hedhjen në treg të produkteve me afat të kaluar përdorimi,
- “Gjobë” me vlerën 200,000 lekë për mungesë të planit të vetkontrollit (HACCP),
- “Gjobë” me vlerën 200,000 lekë për mungesë të sistemit të gjurmueshmërisë,
- “Gjobë” me vlerën 100,000 lekë për etiketim të produkteve ushqimore në kundërshtim me ligjin,
- “Bllokimi i produkteve” me afat të kaluar përdorimi, me qëllim asgjësimin e tyre.
- Nga kontrolli i ushtruar në subjektin me aktivitet “Bar-Restorant” Vlorë, u konstatua se subjekti ushtronte aktivitetin i papajisur me licencën përkatëse, si dhe nuk dispononte planin e vetëkontrollit (HACCP).
Për shkeljet e konstatuara, trupa inspektuese mori masat e mëposhtme:
- “Gjobë” me vlerë 1,000,000 lekë për ushtrim të aktivitetit duke mos disponuar licencën përkatëse,
- “Gjobë” me vlerë 100,000 lekë për mungesë të planit të vetkontrollit (HACCP).
- Nga kontrolli i ushtruar në subjektin me aktivitet “Bar-Restorant” Dhërmi, Vlorë, u konstatua se subjekti ushtron aktivitetin i papajisur me licencën përkatëse.
Për shkeljet e konstatuara, trupa inspektuese mori masën e mëposhtme:
- “Gjobë” me vlerën 1,000,000 lekë për ushtrim të aktivitetit duke mos disponuar licencën përkatëse.
- Nga kontrolli i ushtruar në subjektin me aktivitet “Bar-Restorant” Ishëm, Durrës, u konstatua se ambientet e përgatitjes së ushqimeve ishin tërësisht të hapura dhe të ekspozuara ndaj pluhurave, mungonte magazina për mbajtjen e lëndës së parë, si dhe punonjësit nuk ishin të pajisur me libreza shëndetësore.
Për shkeljet e konstatuara, trupa inspektuese mori masën e mëposhtme:
- “Gjobë” me vlerë 300,000 lekë për mungesë të kushteve higjeno-sanitare.
Siguria Ushqimore është sfida jonë e përbashkët dhe kërkon kontributin e gjithësecilit.
PËR SIGURINË E USHQIMIT QË KONSUMON DHE RUAJTJEN E SHËNDETIT TËND, BASHKËPUNO ME AKU
info@aku.gov.al | “ShqipëriaqëDuam” | 08007575 (pa pagesë) ” | Tel: 042254052