Çfarë mund të bëni për të zvogëluar shanset që ushqimi juaj të infektohet me listeria?
Listeria monocytogenes (listeria) është një bakter që shkakton një sëmundje të quajtur listeriosis. Rastet e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi nga listeria janë të rralla, por mund të përfshijnë simptoma serioze dhe madje edhe vdekje në grupe të caktuara njerëzish. Kjo përfshin:
- njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, siç janë ata që vuajnë nga kanceri
- gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre të palindura
- foshnjat e porsalindura
- të moshuarit.
Listeria është e përhapur në mjedis dhe mund të kontaminojë një gamë të gjerë ushqimesh. Eshtë më shqetësuese në ushqimet e ftohta të gatshme për të ngrënë që nuk kërkojnë gatim ose ngrohje të mëtejshme, të tilla si:
- mish të gatuar me feta
- mish i kuruar
- peshk i tymosur
- butak të gatuar
- djathëra të butë dhe të pjekur
- pate
- sanduiçe dhe sallata të parapërgatitura.
Çfarë mund të bëni për të shmangur listerinë?
Për të zvogëluar rrezikun e listerisë gjatë përgatitjes së ushqimit në shtëpi, është e rëndësishme që:
- mbani ushqime të papërpunuara dhe të gatshme për të ngrënë të ndara për të shmangur kontaminimin e tërthortë;
- lani frutat dhe perimet tërësisht;
- mbani ushqimet e ftohta të gatshme për të ngrënë të ftohta – sigurohuni që frigoriferi juaj të funksionojë siç duhet dhe të jetë vendosur në 5⁰C ose më poshtë;
- përdorni gjithmonë ushqime sipas datës së përdorimit të tyre;
- ndiqni udhëzimet e ruajtjes në etiketë dhe përdorni ushqimet e hapura brenda dy ditësh, përveç nëse udhëzimet në paketim thonë ndryshe;
- ushqimi i gatshëm duhet të hahet brenda katër orëve pasi të nxirret nga frigoriferi;
- gatuani ose ngrohni ushqimet derisa të nxehen menjëherë;
- sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e prodhuesit në përgatitjen e të gjitha ushqimeve.