Këshilla praktike

Luftoni bakteret duke ndjekur këto hapa

bacteriaNë temperaturë dhome, bakteret në ushqim mund të dyfishohen çdo 20 minuta. Sa më shumë baktere të ketë, aq më shumë rrezikojmë që të sëmureni. Kështu që futini ushqimet shpejt në frigorifer që të mos shumëfishohen. Shumë njerëz mendojnë se do t’u prishet frigoriferi nëse vendosin ushqime të nxehta brenda, por kjo nuk është e vërtetë.

Frigoriferi nuk dëmtohet dhe e mbani ushqimin të shëndetshëm. Vendoseni frigoriferin në 40°F ose më poshtë dhe frizerin në 0°F ose më poshtë.

Luftoni bakteret duke ndjekur këto hapa:

• Futini në frigorifer ose ngrini ushqimet që prishen lehtë, ushqime të përgatitura dhe gatime të mbetura brenda 2 orëve.
• Ndajini sasitë e mëdha të gatimeve të mbetura në enë të cekta që të ftohen shpejt.

Shkrirja e sigurtë:

Asnjëherë mos shkrini ushqime në temperaturën e dhomës. Mund të shkrini në mënyrë shumë të sigurtë në frigorifer

Gjithashtu mund të shkrini jashtë frigoriferit duke i zhytyr në ujë të ftohtë. Ndërrojeni ujin çdo gjysëm ore ose mbajeni ujin të ftohtë.Gatuajeni menjëherë pasi t’i shkrini.

Mund të shkrini ushqime në mikrovalë, por gatuajeni menjëherë pasi t’i keni shkrirë.

• Marinoni ushqime në frigorifer.

• Mos e mbushni frigoriferin shumë. Ajri i ftohtë duhet të qarkullojë për ta mbajtur ushqimin të sigurtë.

 

Tabela e frigoriferit dhe frizerit

Frigorifer (40°F) Frizer (0°F)

Vezë Të freskëta, me lëvozhgë 4-5 javë. Mos i ngrini.
E gatuar mirë 1 javë. Mos i ngrini mirë.
Zëvendësues të vezës, e hapur për 3 ditë. Mos i ngrini.
E pahapur 10 ditë 1 vit
Produkte bulmeti Qumësht 1 javë/3 muaj.
Djathë i bërë vetë/1 javë.  Mos i ngrini mirë.
Kos 1-2 javë/1-2 muaj.
Majonezë komerciale 2 muaj. Mos i ngrini. (Mbajeni në frigorifer pasi e hapni)
Zarzavate të gjalla/të gatuara

 

Bizele, jeshile ose me lëvozhgë3-4 ditë/ 8 muaj.
Karrota 2 javë/10-12 muaj.
Selino 1-2 javë/10-12 muaj.
Sallatë, gjethe 3-7 ditë. Mos i ngrini.
Sallatë, iceberg 1-2 javë . Mos i ngrini.
Spinaq 1-2 ditë/10-12 muaj.
Kungull, verë 4-5 ditë/10-12 muaj.
Kungull, dimër 2 javë/10-12 muaj.
Domate 2-3 ditë/2 muaj.
Antipastat Antipasta, të ftohta ose të nxehta 3-4 ditë/2-3 muaj.
(Ruajtja e ushqimeve të përgatitura ose të gatuara në shtëpi) sallata 3-5 ditë. Mos i ngrini.
Hot dogs  & Mish të përgatitur Hotdog, pako e hapur 1 javë.
Pako e pahapur 2 javë/1-2 muaj në frizer.
Mish i përgatitur, e hapur 3-5 ditë/ 1-2 muaj.
I pahapur 2 javë/1-2 muaj.
Darka të gatshme/Gjellë të ngrira Mbajini të ngrira deri sa të serviren 3-4 muaj.
Mish i Freskët

 

Biftek-bërxolla, rosto 3-5 ditë/6-12 muaj.
Derr–copa, rosto 3-5 ditë/4-6 muaj.
Qingj–copa, rosto 3-5 ditë/6-9 muaj.
Viç–rosto 3-5 ditë/ 4-6 muaj.
Shpendë të freskët

 

Pulë ose gjel deti, e tërë 1-2 ditë/1 vit.
Copa pule ose gjeli deti 1-2 ditë/9 muaj.
Peshk i freskët

 

Peshk pa dhjamë (merluc, gjuhëz, etj.) 1-2 ditë/6 muaj.
Peshk me dhjamë (salmon, etj.) 1-2 ditë/2-3 muaj.
Proshutë

 

Proshutë me kuti (etiketa thotë “mbajeni në frigorifer”) 6-9 muaj.Mos e ngrini.
Proshutë, e gatuar (Gjysëm&feta) 3-5 ditë/1-2 muaj.
Bekon &Sallamra
Bekon 1 javë 1 muaj.
Sallamra, të gjallë(derri, vici ose gjeli deti) 1-2 ditë/1-2 muaj.
Të tymosur

 

Për mëngjes / pate 1 javë /1-2 muaj
Ushqime të mbetura

 

Mish i gatuar, gjellë me mish, gjellë me vezë, supra, zarzavate 3-4 ditë/2-3 muaj.
Kremra & lëng mishi 1-2 ditë/2-3 muaj.
Pulë dhe peshk i gatuar 3-4 ditë/4-6 muaj.