Çfarë mund të bëni për të zvogëluar shanset që ushqimi juaj të infektohet me listeria?

Listeria monocytogenes (listeria) është një bakter që shkakton një sëmundje të quajtur listeriosis. Rastet e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi nga listeria janë të rralla, por mund të përfshijnë simptoma serioze dhe madje edhe vdekje në grupe të caktuara njerëzish. Kjo përfshin:

  • njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, siç janë ata që vuajnë nga kanceri
  • gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre të palindura
  • foshnjat e porsalindura
  • të moshuarit.

Listeria është e përhapur në mjedis dhe mund të kontaminojë një gamë të gjerë ushqimesh. Eshtë më shqetësuese në ushqimet e ftohta të gatshme për të ngrënë që nuk kërkojnë gatim ose ngrohje të mëtejshme, të tilla si:

  • mish të gatuar me feta
  • mish i kuruar
  • peshk i tymosur
  • butak të gatuar
  • djathëra të butë dhe të pjekur
  • pate
  • sanduiçe dhe sallata të parapërgatitura.

Çfarë mund të bëni për të shmangur listerinë?

Për të zvogëluar rrezikun e listerisë gjatë përgatitjes së ushqimit në shtëpi, është e rëndësishme që:

  • mbani ushqime të papërpunuara dhe të gatshme për të ngrënë të ndara për të shmangur kontaminimin e tërthortë;
  • lani frutat dhe perimet tërësisht;
  • mbani ushqimet e ftohta të gatshme për të ngrënë të ftohta – sigurohuni që frigoriferi juaj të funksionojë siç duhet dhe të jetë vendosur në 5⁰C ose më poshtë;
  • përdorni gjithmonë ushqime sipas datës së përdorimit të tyre;
  • ndiqni udhëzimet e ruajtjes në etiketë dhe përdorni ushqimet e hapura brenda dy ditësh, përveç nëse udhëzimet në paketim thonë ndryshe;
  • ushqimi i gatshëm duhet të hahet brenda katër orëve pasi të nxirret nga frigoriferi;
  • gatuani ose ngrohni ushqimet derisa të nxehen menjëherë;
  • sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e prodhuesit në përgatitjen e të gjitha ushqimeve.